Islamitische terroristen vermoordden dit weekend twintig mensen in de Bengaalse hoofdstad Dhaka, de meesten afkomstig uit het buitenland. Nu maken kledingbedrijven, die een groot deel van de export vertegenwoordigen, zich zorgen over de veiligheid in het land.

De gijzeling, waarvoor IS de verantwoordelijkheid opeiste, werd na twaalf uur gespannen onderhandelingen afgebroken door commando’s. Dertien mensen werden in veiligheid gebracht. Twee politieagenten en zes gijzelnemers werden gedood, één gevangengenomen. De gijzelaars werden met steekwapens als messen en machetes om het leven gebracht. Het soort verwondingen duidt erop dat de slachting al snel na de overval is begonnen.

De aanslag heeft Bangladesh op z’n kop gezet. De kledingindustrie houdt zijn adem in na het fatale nieuws, schrijft de Indiase zakenwebsite LiveMint. In de wereld is het Aziatische land nummer twee in kledingexport. Grote merken als Zara, Wal-Mart, Marks & Spencer en H&M kopen er hun producten in.

De volumes zijn zo groot dat die neerkomen op 80 procent van de Bengaalse uitvoer. De fabrikanten maken zich nu zorgen dat de terroristische aanslag twijfels zal zaaien bij hun Westerse klanten.

Vier miljoen werknemers

Er staat veel op het spel. Samen zouden de kledingfabrikanten goed zijn voor een omvang van 26 miljard dollar (23 miljard euro) waarmee het alleen China voor zich moet dulden. Vier miljoen mensen werken in de branche die van levensbelang is voor het arme land.

De laatste grote klap voor de Bengaalse kleermakers kwam drie jaar geleden toen 1.100 mensen omkwamen bij de instorting van een fabrieksgebouw. Talloze onveilige bedrijven sloten hun deuren en de export daalde. Maar ondanks andere terroristische aanslagen door IS en Al-Qaeda ging de uitvoer tussen oktober en januari met 14 procent omhoog.

De Bengaalse regering blijft in de tussentijd ontkennen dat IS ook maar enige aanwezigheid heeft in het moslimland van 150 miljoen inwoners.

'Nog nooit zo huiveringwekkend'

Maar onder de slachtoffers van de gijzeling op vrijdag waren Italiaanse mode-ondernemers, waardoor de kledingexporteurs zich nu wel zorgen maken. "Bangladesh heeft nog nooit zo'n huiveringwekkend incident meegemaakt", zegt Mohammed Siddiqur Rahman, president van de Bengaalse federatie voor kledingfabrikanten en -exporteurs. "Het is een krachtige klap in ons gezicht en zal druk zetten op onze zaken, al kunnen we momenteel nog niet zeggen in welke mate."

Overigens is het al niet ongewoon voor Bengaalse ondernemers om hun klanten te ontmoeten in meer westerse steden in de regio zoals Singapore en Hongkong. Een Japanse kledingimporteur heeft al aangegeven dat het voorlopig geen bezoeken meer zal brengen aan Bangladesh.

In Dhaka denken ondernemers ondertussen dat de angst na een paar maanden grotendeels verdampt zal zijn.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl